Guider TS3

Grundläggande felsökning (The Sims 3)

2012-05-31 21:52 #0 av: Mitchika

Har du fått problem med ditt Simsspel? Har det plötsligt slutat fungera, efter flera månaders av felfritt spelande? Installerade du en ny expansion som orsakade en massa konstigheter och buggar? Stänger spelet av sig plötsligt när du spelar? Här listar jag några av dom vanligaste orsakerna till att The Sims 3 krånglar och slutar fungera.

The Sims 3 är ett väldigt stort och populärt spel med ett snabbt växande utbud av SimStoreinnehåll, prylpaket och expansioner. Hur bra det än verkar så medför det ofta att saker och ting inte hinner testas igenom fullt ut och det blir problem när nytt innehåll och äldre innehåll krockar med varandra och kanske inte är kompatibla. Det vill säga, nytt innehåll går inte ihop med det gamla innehållet man redan har och problem uppstår, så som buggar och även kraschningar.

Många orsaker till spelkraschningar, buggar och plötsliga avstängningar är olika från fall till fall. Därför är det svårt att skriva en exakt lösning på varje problem som kan funka för varje persons dator/spel.  Nedan är en liten lista på saker du kan göra för att försöka hitta orsaken till problemet på egen hand.

OBS! Det är bra om du går igenom den här artikeln före du postar ett inlägg på sajten om ditt spel har problem eller krånglar.

Har du andra problem med spelet eller inte får hjälp av det som står här är du mer än välkommen att skapa inlägg om ditt spels problem.

Om ditt spel slutar fungera, kraschar eller uppvisar flera buggar…

Tänk efter vad du senast gjorde med spelet. Problem dyker oftast inte bara upp av sig själva, utan något orsakar dom. Ibland något som man själv kan ha gjort eller något som kan vara på tok med datorn eller spelfilerna.

  • Först och främst, klarar din dator av Sims 3?

Detta är en av dom vanligaste orsakerna till krångel och det finns inte mycket man kan göra åt det annat än att byta till en bättre dator. Problem som uppstår på grund av att datorn inte klarar spelet kan man sällan lösa särskilt bra. Det räcker oftast inte att bara nå upp till minimumkraven för Sims 3. Når du upp till minimumkraven så går spelet att starta och spela, men det är på gränsen och tonvis med problem riskerar att uppstå.

Folk som känner mig vet min åsikt om att spela tunga spel som Sims 3 (med expansioner) på laptops. Det fungerar, det gör det oftast. Men notera: En laptop är INTE en speldator! Laptops är inte kraftfulla nog att hantera tunga, krävande program så som Sims 3 på ett bra och tillfredställande sätt. Ännu.

Om laptops var tillräckligt välutvecklade och avancerade för att kunna köra alla krävande spel och tunga program som finns för datorer i nutid, varför skulle vi då ha kvar stationära? Stationära datorer är speldatorer för kraftiga, krävande spel (som Sims 3 med expansioner). Laptops är bärbara arbetsdatorer, internetdatorer, skrivardatorer och kapabla att köra vissa spel mediokert.

Jag har själv en mycket gammal laptop, som skrivdator och arbetsdator. En av dom bästa datorerna jag någonsin haft. När den var ca två månader gammal försökte jag installera ett nyligen släppt avancerat spel (The Elder Scrolls IV: Oblivion) på laptopen och spela det. Laptopen i stort sett hånskrattade mig rätt i ansiktet och stängde ner fullständigt...

Många av problemen, glitcharna och felen i The Sims 3 när man spelar på laptops orsakas just av att själva laptopen inte är kraftfull nog att hantera spelet. Väljer du att spela Sims 3 på en laptop, var beredd på att problem kan uppstå som blir svåra att göra något åt.

Det bästa råd kan jag ge är att sänka Skärminställningarna under fliken Grafik på Alternativmenyn. Grafiken kan bli fruktansvärd, men det kan få spelet att köra bättre i övrigt.

Spelar du med laptop kan det hjälpa att håll den sval, då många laptops har lätt för att bli överhettade vid längre tids spelande av krävande spel. Men se till att den INTE riskerar att bli fuktig!

Med både stationär dator och laptop kan det hjälpa att man tar en paus i spelandet och stänga av den för att låta datorn vila och kyla ner sig. En paus på 1-2 timmar efter att ha spelat i 2-4 timmar är inte bara nyttigt för dig själv utan datorn lär uppskatta det mycket.

  • Laddade du ner någonting från Exchange eller SimStore? Alternativt, installerade du en ny expansion/ett nytt prylpaket?

Installerade du en ny expansion eller ett nytt prylpaket? Båda delarna kan orsaka problem, oftast i samband med varandra. Nytt innehåll släpps relativt fort och ofta (särskilt i SimStore) och i många fall går det inte alltid ihop med spelets övriga innehåll, expansioner och prylpaket.

Testa med att ta bort innehåll från Exchange, SimStore eller andra ställen du kan ha fått eget innehåll från och se om felet försvinner. Innehåll som funkar felfritt på en annans dator kan krångla på din dator, beroende på vad för olika slags övriga innehåll/expansioner/prylpaket man har installerat.

Installerade du en expansion/prylpaket kan en ominstallering av samma expansion/prylpaket ibland rätta till problemet.

  • Håller du på med mods, core mods eller liknande?

Många tycker säkert precis som jag att mods och även core mods gör spelet intressantare och lägger till nya och roliga aspekter till Sims 3. Men mods är väldigt riskabla att hålla på med om man inte vet exakt hur man går till väga och hur det verkligen funkar.

Även när man har alla kunskaper bakom är en core mod/mod fortfarande en risk. Skaparen av sagda mod kan ha begått oavsiktliga misstag som gör att moden orsakar allvarliga problem i ens spel.

På samma sätt kan även två olika mods från två olika skapare (ibland även samma skapare) skapa konflikt med varandra som orsakar kraschningar, problem och andra allvarliga fel i ens spel.

Om du nyligen lagt till en mod i spelet kan det mycket väl vara den som orsakar problem. Vilken slags mod det än kan tänkas vara. Ta bort den mod du lade till och se om problemet försvinner.

  • Har du laddat ner den senaste patchen/speluppdateringen från EA?

Ironiskt nog kan även detta vara orsaken till problem med spelet. EA släpper patcher för att bättra på spelinnehållet och även fixa kända buggar som deras medlemmar har rapporterat in. Problemet är att ibland så krockar uppdateringarna med bland annat mods, så har du någon form av mod ska du alltid ta bort den temporärt före du uppdaterar.

Nya patcher kan ställa till med problem av varierande slag, så det är svårt att ge bra förslag på hur man ska gå till väga för att lösa det problem som kan ha uppstått hos dig på grund av patchen. Ibland så löses problem, buggar och fel av att man installerar en patch. Ibland orsakas problem, buggar och fel av att man installerar en patch.

Får du problem med spelet efter att ha uppdaterat det med den nyaste patchen till den senaste versionen rekommenderar jag att du startar en tråd om det. Om du är säker på att det är uppdateringen som orsakat problemet och har uteslutit det andra.

Det här är bara några få av alla problem som kan uppstå i The Sims 3. Jag valde att skriva ner dessa problem då dom flesta kan lösas relativt enkelt med i stort sett samma metoder. Om det inte fungerar för dig, om du har frågor eller liknande så är du välkommen att  skapa ett eget inlägg om ditt problem.

Notera dock att vi som sköter Sims iFokus inte är några datorexperter eller spelexperter. Vi har ingen specialutbildning på hur man löser spelproblem eller datorproblem. Det vi kan har vi lärt oss genom att forska om problemen på andra sidor i försök att hitta bra lösningar samt även av andra medlemmar.

Vi vill jättegärna hjälpa till att fixa fel som uppstår, men våra kunskaper och vår tid är begränsade. Saknar vi orken och/eller tiden att sätta oss in i ett problem är det tyvärr något som ni som medlemmar får lov att acceptera. Vi finns här för vårt brinnande intresse för Sims 3, men vi har andra intressen likväl och liv utanför den här sajten.

Men då vi även har många kunniga medlemmar här som mer än gärna hjälper till så brukar dom flesta problem gå att lösa. Så var aldrig rädd för att be om hjälp vid problem eller ställa frågor!

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2012-06-03 19:09 #1 av: Mitchika

Så, nu är artikeln om grundläggande felsökning äntligen klar och uppe! :)

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2012-06-03 19:19 #2 av: [SallysPigge]

Snyggt! :-D

Anmäl
2012-06-03 19:20 #3 av: Mitchika

#2 Tackar! :D

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2012-06-03 19:20 #4 av: Aily

Tjusigt! Tack för att du tagit dig tid! :)

 

Anmäl
2012-06-03 19:23 #5 av: Mitchika

#4 Tack, så lite så! :)

Det kommer fler artiklar i framtiden som kommer handla om andra former av problem också. :) Problem med sparfiler och sparande, buggar och glitchar under spelandet o.s.v.

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2012-06-18 15:51 #6 av: Misarn

Tack, toppen artikel dock måste jag medge att jag har en laptop och använder den som speldator och tycker den fungerar superbra dock =)

Anmäl
2012-06-18 16:03 #7 av: Mitchika

#6 Tack så mycket! :D

Laptops kan funka bra som speldatorer. :)

Min laptop (fyller 7 år snart, tror jag) spelar Sims 2 som en gud än idag, med bara lite sämre grafik än min stationära. Den kör även ett par andra spel utan problem, men används mest som skrivardator av mig, samt för lite lättare speldesigning. :)

Däremot är det inget jag skulle rekommendera till tyngre och mer krävande spel, som bland annat Sims 3. Det kan fungera bra under en längre tid, väldigt länge i vissa tillfällen, men ofta (inte alltid dock) blir det krångel.

Det är något att ha i åtanke om man väljer att skaffa laptop som speldator, vilket jag inte anser att man borde. En bra laptop kostar ca 5000-7000 kronor. Spara ihop ett par tusen till så får man en bra stationär dator med tillbehör och som är designad för spel.

Jag har lite råd med i artikeln som kan underlätta för laptopanvändare, men jag rekommenderar verkligen stationära datorer för spelande. :D

DOCK ska tilläggas att stationära är långt ifrån problemfria! Men det är lättare att lösa problem med Sims 3 på en dator som är designad för spel och orsakerna kan vara många, än på en laptop där orsaken helt enkelt kan vara att laptopen är utbränd och inte orkar med spelet längre. :)

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2012-10-31 13:57 #8 av: Dreamgoldery

jag laddade ner en mods så man får snabbare färdigheter o jag testade att tabort det men den har inte tagits bort från simset  o jag vill habort den som hästarna buggar när dom har fått full färdighet i galopp .. o när dom inte har full så springer dom som vanligt men jag har ju dendär modset som gör så den blir full på nån sek. .. hur ska jag fåbort den från simset?:''/

Anmäl
2012-10-31 20:52 #9 av: Mitchika

#8 Det låter konstigt. Var det bara en fil som den mod du använde hade? Om det var flera filer så kan alla som var relaterade till den moden behöva tas bort.

Annars skulle jag testa att flytta bort hela Modsmappen ur The Sims 3mappen (till exempel lägga den på skrivbordet). Testa sen att starta Sims 3 och spela utan Modsmappen. Spara spelet efter att ha spelat lite, stäng av den sen igen och prova att sätta tillbaka Modsmappen.

Om problemet kvarstår när du startar upp spelet igen skulle jag personligen ha raderat Modsmappen och laddat ner den på nytt igen och sedan lägga in alla mods man ville ha en efter en igen.

 

Syftar du på buggen som blir när hästarna når nivå 10 i Gallop? Hur dom hackar fram när dom springer?

Så har det blivit med många spelares hästar sen Husdjur släpptes, då det är en bugg i spelet som inte har fixats. Jag har hört talas om att det ska vara fixat i senaste uppdateringen, men jag vet inte säkert om det stämmer.

Det finns en mod som tar bort hacket när dom når nivå 10 i Galopp, men jag hoppas att EA har fixat det i en av sina patcher.

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2012-11-01 12:57 #10 av: Dreamgoldery

det var bara endast en fil .. mjo kan ju testa men sen har jag ju flera mods som t.e.x ha fler än 10 i familjen oså poses ska jag ladda ner dom igen isf? osen har jag märkt när jag raderat saker som inte jag vill ha i mitt sims så försvinner det inte owo det stannar kvar:o

 

får testa gö så som du sa! hoppas det funkar för orkar inte med bugg...

mina hästar i sims funkade som vanligt innan jag laddade ner färdiheter .:s

Anmäl
2015-02-15 22:45 #11 av: Jackowskiman

Tjo! I våras förra året så köpte jag en dator! En Acer aspire E1-522 med ett radeon hd 8400 och en amd quadcore A6 processor! på 2Ghz med 6gb ram minne jag installerade alla the sims 3 spelen inklusive expansioner och sånt... Det flöt på helt felfritt tills jag laddade ner innehåll ifrån exchanges eller vad du kallade det! I vilket fall som helst så försvinner det som jag laddat ner det är som att det inte funnits när jag placerar ut sakerna ! allt annat som jag har är kvar men inte det som är nedladdat beror det på min dator då menar du?

Anmäl
2015-02-16 23:42 #12 av: Mitchika

#11 Nej, det behöver inte alls bero på din dator. Det som artikeln åsyftar är att det som fungerar felfritt på en persons dator behöver inte nödvändigtvis funka felfritt på en annan persons dator. Saker som krånglar i en persons spel kan gå felfritt i en annans. Det är många faktorer som spelar in när det kommer till krångel och problem i spelet. 

Exchange är ökänt för att skapa problem och krångel i spelet, även om det finns gott om personer som aldrig har problem med att ladda ner från Exchange. 

Den här artikeln är för övrigt nästan tre år gammal och skulle må bra av en liten uppdatering, misstänker jag. Glad

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.