Tips och råd

Virussök ALLT ni laddar ner!

2012-11-09 13:40 #0 av: Mitchika

Oavsett om det är till The Sims 3, en musikfil eller ett nytt program som du laddat ner och vilken hemsida det än kommer ifrån så kan alla filer innehålla virus, som kan skada din dator. Det finns alltid en risk att en hemsida råkar ut för sabotage när en användare avsiktligt laddar upp en fil som innehåller virus. Ta det säkra före det osäkra vid varje fil du laddar ner!

Jag ser titt som tätt förfrågningar om utifall att man kan få virus av en viss hemsidas filer eller från filer som laddas ner från SimStore och Exchange. När jag såg att en person fått virusvarning över nedladdat innehåll tänkte jag skriva det här.

Virussök ALLT ni laddar ner!

I stort sett varje fil ni laddar ner från internet kan innehålla ett datavirus, oavsett var filen kommer ifrån. Det är jättevanligt och en av dom vanligare orsakerna till att datorer slutar fungera, börjar krångla och tillsist kraschar och måste bytas ut eller formateras om. Vissa virus förstör ingenting synligt, utan kan orsaka att datorn börjar slöas ner och eventuellt kraschar när man minst anar det.

Ett bra antivirusprogram kan hitta både olika typer av datavirus och Trojaner och enkelt ta bort dom från datorn eller i vissa fall rensa filen från den skadliga programvaran och göra den säker.

Att virussöka en fil är inte alls särskilt krångligt. Har man Norton eller Telia Säker Surf (dom enda virusprogram jag haft, så det är dom enda jag kan svara för) är det bara att högerklicka på den nedladdade filen och välja: "Genomsök fil.rar efter virus och spionprogram". (Se bilden nedan som exempel)

Enkelt och tar inte alls lång tid. Hittar antivirusprogrammer ingenting så är filen med största sannolikhet säker och innehåller varken virus eller trojaner.

Det ska tilläggas att vissa virus/Trojaner inte alltid upptäcks av antivirusprogram, men det är ovanligt och är oftast nyare former av virus som antivirusprogrammet inte har hunnit få en uppdatering av ännu. Därför är det jätteviktigt att hålla antivirusprogrammet uppdaterat!

Vet ni inte vad ni har för antivirusprogram, om ni har ett antivirusprogram eller hur ni använder antivirusprogram, fråga era föräldrar/sambo/datorkunnig vän om hjälp.

 

För att läsa lite mer om datavirus, följ den här länken:
http://www.gratisantivirus.se/information/vad-ar-ett-virus/

För att läsa lite mer om Trojaner, följ den här länken: 
http://www.gratisantivirus.se/information/vad-ar-en-trojan/

 

OBS!

Innehåll från Exchange som laddas ner via Sims 3s startprogram är svårare att virussöka, då det installerar sig själv direkt och automatiskt via startprogrammet på datorn. (Precis som innehåll från SimStore)

Jag kan inte säga att det är helt säkert det heller, men det är troligen mycket säkrare. Om inte EA har någon slags kontroll över filerna som laddas upp på deras sida så kan det stå dom dyrt om folk får ner virus genom deras hemsida.

SimStore är det med största sannolikhet helt riskfritt att ladda ner från.

 

Besök gärna inlägget som denna artikel var tidigare. Våra medlemmar har skrivit en hel del hjälpsamma tips där som är väldigt användbara. 
Länk nedan:

Diskussionstråden

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2012-11-09 21:56 #1 av: Mitchika

Nu har det blivit en artikel av inlägget! :D

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2012-11-10 07:16 #2 av: Hallonsmurfen

vad bra det blev! :)

Medarbetare på Pokémon iFokus

Anmäl
2012-11-10 15:26 #3 av: Mitchika

#2 Tack! :D

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2012-12-03 23:43 #4 av: SimsBrooke

Jag får inte ens upp alternativet som heter ""Genomsök fil.rar efter virus och spionprogram" Hur kommer det sig?

Sajtvärd för The sims ifokus
Personlig blogg Närketjejen
The sims blogg SimsBrooke

Anmäl
2012-12-03 23:48 #5 av: Mitchika

#4 Det kan bero på vad du har för virusprogram. Vilket har du?

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2012-12-04 10:57 #6 av: SimsBrooke

#5 Jag har det från Microsoft men jag funderar på att installera Norton 360 istället

Sajtvärd för The sims ifokus
Personlig blogg Närketjejen
The sims blogg SimsBrooke

Anmäl